Услуги

Дентална клиника “Д-р Елхнеди” разполага с опитни специалисти във всички области на стоматологията. Нашите зъболекари ще изберат най-подходящото лечение, за да може възможно най-скоро да възвърнете Вашата перфектна усмивка. 

Тук можете да научите малко повече за предлаганите от нас услуги:

ЕСТЕТИЧНА СТОМАТОЛОГИЯ

За да бъде Вашата  усмивка красива, трябва да притежавате бели и здрави зъби, подредени правилно, в синхрон с Вашето лице. За целта ние предлагаме  поставянето на различни видове естетични конструкции, както и изграждане на зъбите с фотополимер (т.нар. Бондинг) и избелване на зъбите – домашно или в клинични условия.

Предлагаме:

1. Циркониеви корони с керамично покритие

2. Фасети без изпиляване – фасетите представляват керамични люспи, които се залепват по предната (вестибуларна) повърхност на зъбите и могат да променят тяхната форма, цвят и размер.

3. Фасети с изпиляване – отнема се минимално зъбна тъкан от предната повърхност на зъба

4. Прес-керамични коронки

5. Бондинг – бондингът представлява нанасяне на фотополимерен материал върху фронталните зъби с цел промяна на формата, големината и цвета им.

ИМПЛАНТОЛОГИЯ

Имплантологията е област на денталната медицина, която има за цел да възстанови липсата на един или повече зъби чрез поставяне на импланти – най-често титаниев винт, който замества корена на липсващия зъб. Предимството на имплантите като средство на избор за възстановяване на липсващ зъб пред изработката на мост е, че не се изпиляват съседните зъби.

Имплантите в нашата клиника се поставят чрез бърза и минимално инвазивна хирургична процедура от специалист-орален хирург.

Какво включват процедурите по лечение с импланти:

Консултация със специалист (орален хирург), който да установи дали имплантът е подходящото решение за Вашия случай и какъв точно имплант да Ви бъде поставен.

Клиничният етап по поставяне на импланти е сравнително кратък -манипулацията може да продължи от 30 до 60 мин. Използва се местна анестезия. Напълно безболезнено за пациента.

Оздравителният период продължава според спецификата на всеки пациент, в период от 2 до 6 месеца зъбният имплант се интегрира в костта, след което се пристъпва към протезиране върху импланта (поставяне на необходимата конструкция) – коронка, мост или протеза.

Пациентите се инструктират за добра орална хигиена, редовни профилактични прегледи и редуциране на тютюнопушенето за максимално добра прогноза на импланта.

Усмивката, дъвкателната и говорна функция на пациента се възстановяват напълно.

В следващото видео можете да научите повече за това как поставените от доктор Елхнеди импланти промениха до неузнаваемост усмивката на една негова пациентка и възвърнаха нейното самочувствие:

За да научите повече, гледайте всички епизоди от участието на д-р Елхнеди в рубриката “Мисия красота” на предаването “На кафе”.

ОРАЛНА ХИРУРГИЯ

Оралната хирургия е раздел от лицево-челюстната хирургия и е свързана с хирургични манипулации в областта на устаната кухина.  В нашата клиника предлагаме извършване на редица хирургични манипулации от орален хирург, под местна анестезия, напълно безболезнено за пациента.

В клиниката обект на оралната хирургия са следните манипулации:

1. Екстракция (изваждане) на зъби, неподлежащи на лечение

2. Оперативно изваждане на ретинирани и полуретинирани зъби (мъдреци, кучешки зъби и др.)

3. Имплантиране на зъбни импланти

4. Отстраняване на кисти от зъбен произход в челюстните кости

5. Пародонтална хирургия

ЗЪБНО ПРОТЕЗИРАНЕ

Протетиката е дял от денталната медицина, който се занимава с възстановяването на дефекти в зъбната редица (липсващи, счупени или изтрити зъби), с помощта на изкуствени материали, които изцяло възстановяват формата и функцията на зъба. В зависимост от дефекта и броя липсващи зъби, съществуват различни видове снемаеми и неснемаеми конструкции.

Коронките биват няколко вида според материала на изработка – метало-керамични, изцяло керамични или циркониеви. Материалът на коронката се избира след обстоен преглед от Вашия дентален лекар и се преценява според клиничното състояние на зъба, естетичните изисквания и желания на пациента.

Мостова конструкция (конструкция от няколкото свързани коронки-мост)  се изработва в случаите, когато има един или няколко липсващи зъба. И тук материалът се определя в зависимост от механичните и естетични изисквания, както и от желанията на пациента.

ЕНДОДОНТИЯ

Ендодонтията е област от денталната медицина, която е насочена към лечение на зъболяванията на зъбната пулпа (нерва на зъба). Заболяванията на зъбната пулпа се развиват в следствие на нелекуван кариес и неговите усложнения, както и различни видове травми на зъбите. В случай на необратимо възпаление или некроза на зъбната пулпа, ендодонтията (кореновото лечение) е единственото решение да се спаси зъбът и и той да остане във функция. След прецизно ендодонтско лечение и подходящо възстановяване, естетиката и функцията на зъба се възвръщат. Ендодонтията позволява максимално дълго да се запазят естествените зъби. За да се постигне максимално добро лечение, клиниката ни разполага с апаратура за прецизна диагностика (апекслокатор, дигититален рентген) и лечение на кореновите канали (ендомотор).

ПАРАДОНТОЛОГИЯ

Пародонтологията е част от денталната медицина, която е насочена към поддържане здравето и лечение на зъбодържащия апарат – венци, кост, периодонциум, както и устната лигавица. Основната цел е поддържане на  пародонта Ви в състояние на здраве чрез правилно лечение, навременна профилактика и редовни грижи за устната хигиена. При вече развило се заболяване – пародонтит(пародонтоза) или гингивит, ще Ви бъде предложено подходящо лечение, като по този начин Вие ще запазите здравето на венците и зъбите си.

Какво представлява заболяването гингивит?

Гингивитът е възпаление на венците. Пациентите се оплакват от  кървене на венците  при миене на зъбите, подути или зачервени венци,болка  и лош дъх. Важно е да се знае, че гингивитът е напълно лечим,  както и че нелекуваният  гингивит  може да прогресира в  пародонтит, който води до загуба на зъби.

Какво представлява заболяването  пародонтит?

Пародонтитът обикновено е резултат от нелекуван гингивит и често води до разклащане и загуба на зъби.При това заболяване процесът вече е достигнал до костта, която поддържа зъбите и се наблюдава намаляване на нейната височина. Пародонтита е лечимо заболяване и лечението му не бива да се отлага, защото това води до задълбочаване на състоянието и съответно до загуба на зъби.

Начинът да се справите с този проблем е само един – ефективно профилактично професионално ултразвуково почистване на плака и зъбен камък на всеки  3 месеца, както и отлична орална хигиена.

КАРИЕС И ПРОФИЛАКТИКА

Кариесът е многофакторно заболяване с бактериален произход. Бактериите в зъбната плака  са основните причинители на кариеса, а за образуването му спомагат различни фактори:  лошата орална хигиена,честият прием на въглехидрати и захари, генетична предиспозиция. Всеки нелекуван кариес може да прерасне в усложнение за зъба, което може да доведе до девитализирането му или загубата му. Лечението на кариес при нас се извършва с естетични материали, така че да се възстанови максимално формата и функцията на зъба, с местна упойка и е напълно безболезнено.

ИЗБЕЛВАНЕ

Избелването на зъбите добива все по-голяма популярност. Естествените зъби на повечето хора не са достатъчно‘‘бели‘‘. Честият прием на кафе, цигари или оцветяващи храни допълнително променят цвета на нашите зъби.  Именно затова все повече хора желаят да избелят зъбите си и по този начин да променят не само усмивката си, а и цялостната си визия. Избелването на зъби е безвредна манипулация , с която може да постигнете няколко тона по-бели зъби. За най-дълготраен и сигурен ефект препоръчваме домашното избелване, при което се носят  индивидуално изработени шини. Процедурата е удобна за пациента и се извършва изцяло в домашни условия. Другият вариант за избелване е т.нар. клинично избелване, което се провежда в денталния кабинет, в едно посещение при Вашия стоматолог. По време на избелването е желателно да се ограничава приемът на оцветяващи зъбите храни, кафе, чай, тютюнопушене.  Избелването може да доведе до лека чувствителност на зъбите към топло и студено, но нищо друго, което е опасно за Вас или Вашите зъби.

ДЕТСКА СТОМАТОЛОГИЯ

Децата не са малки възрастни и изискват специално вниамание при прегледа и лечението.

Временните (млечни) зъби пробиват първи. Те участват не само в дъвкателния процес, но и осигуряват развитието и нарастването на челюстите. Кариесът при тях се развива по-бързо, поради по-ниската им минерализация. Именно затова са необходими редовни профилактични прегледи, за да може да се овладее процесът навреме. Често родителите мислят, че не е необходимо да се лекуват временните зъби на децата , тъй като те се сменят, но това е грешно. Ако кариесът се задълбочи се получават различни усложнения – пултип, периодонтит, гангрена. Тези проблеми водят до нарушено хранене, болка, лош дъх, а също и до по-ранно отпадане на временните зъби от функция, нарушаване на правилния растеж на челюстите и нарушен пробив на постоянните зъби или увреждане на техните зародиши.

Редовните профилактични прегледи са важни за детето, тък като така се предотвратява ранната поява на кариеси и се  отстраняват вече получени усложнения или ортодонтски проблеми.

С цел превенция на кариес на детските зъби, ние предлагаме поставянето на силанти по дъвкателната им повърхност. Детските  зъби, които са пробили скоро, често имат големи цепнатини по дъвкателната си повърхност с висока вероятност за кариес, тъй като не могат да бъдат почистени ефективно. Силантът е материал, който запечатва тези цепнатини и по този начин предотвратява натрупването в тях на бактериална плака, която от своя страна води до появата на кариес. Силанизирането е абсолютно безболезнена и приятна процедура, която децата приемат с усмивка.

ОРТОДОНТИЯ

Ортодонтията е специалност от денталната медицина, която се занимава с диагностиката, профилактиката и лечението на зъбно-челюстните отклонения, неправилно подредените зъби и неправилните съотношения на зъбните дъги и челюстите.

Желателно е първият преглед при ортодонт на всяко дете да е преди 7 годишна възраст, когато много деформации могат да се коригират по-лесно, като се използва естественият процес на растежа.

Възрастните хора също могат без проблем да бъдат подложени на ортодонтско лечение. Ако искате по-красива усмивка, ако имате проблеми с подредбата на зъбите си, направете консултация със специалист ортодонт.

Ортодонтското лечение не е свързано само с правилната подредба  на зъбите, то може  да контролира и променя растежа на лицевите кости (горна и долна челюст). В този случай ортодонтията не е фокусирана само върху зъбите, но и върху цялата лицева хармония и растеж.

Ортодонтското лечение може да се проведе със снемаеми или фиксирани апарати (брекети). Това се определя от специалиста, като роля играят различни фактори.

Преди започване на ортодонтско лечение трябва се направи пълна санация на устната кухина на пациента(това означава напълно лечение на кариеси, почистване на зъбен камък и плака, премахване на фактори, които могат да компрометират  ортодонтското лечение). Пациентите трябва  да бъдат инструктирани и обучени да спазват отлична  орална хигиена с подходящи за тази цел четки и допълнителни средства за орална хигиена. Необходими са редовни профилактични прегледи.

Рецидивите след ортодонтско лечение са често срещани, затова задължително изискване след приключване на ортодонтското лечение е поставяне на специални апарати за задържане на постигнатия резултат и периодични контролни прегледи. 

Ако искате да научите повече по темата, прочетете и статията ни, посветена на най-често задаваните въпроси, свързани с брекетите.

Запишете си час за преглед сега!