Най-важното за зъбните импланти

Отговорите на 8 от най-често задаваните въпроси на тема зъбни импланти

 

След като наскоро отговорихме на най-често задаваните въпроси, свързани с брекетите, сега ще споделим с теб полезна информация и за друг много важен дял от съвременната стоматология – зъбните импланти.

1. Каква е ролята на зъбните импланти?

Имплантите наподобяват винтове, които изпълняват ролята на изкуствен зъбен корен. Те се поставят оперативно в челюстната кост и впоследствие се страстват с нея. Поемайки ролята на зъбен корен, имплантът може да замести един, няколко или всички липсващи зъби. Другата му основна функция е като подържаща система в областта на протезирането. Върху него могат да бъдат поставени корони, мостове и подвижни протези.

2. От какво са направени зъбните импланти?

Имплантите са изработени от специални биологично поносими титаниеви сплави, благодарение на които имплантът се сраства с костта, без тя да го отхвърли като външно тяло (т.н. остеоинтеграция). Същият материал се използва при замяната на тазобедрената става и при протези на други стави в тялото. По-рядко се работи с циркониеви импланти – най-вече при непоносимост към титан.

3. Кои са предимствата на зъбните импланти?

Имплантологията е сред най-иновативните лечебни методи в съвременната дентална медицина. Тя представлява алтернатива на поставянето на мост или протеза при липсващ(и) зъб(и), като се отличава със следните сериозни предимства:

– запазва и защитава съседните зъби (не е необходимо изпиляване, както е при направата на мост)

– възстановява/подобрява естетиката

– не нарушава фонетиката

– предпазва костта от резорбция

– позволява пълноценен прием на храна

Не е за подценяване и фактът, че правилно поставеният и добре поддържан имплант има изключително дълъг живот (15-20 години).

4. А има ли недостатъци?

Единственият известен недостатък е сравнително високата цена (която не се покрива от Здравната каса). Тя може да бъде обяснена с факта, че поставянето на имплант изисква намесата на опитен и високо-квалифициран орален хирург, както и използването на скъпи висококачествени материали. Повечето наши пациенти, които са се решили на тази стъпка, споделят ,че гледат на импланта като на дългосрочна инвестиция за перфектна усмивка и пълноценно хранене.

зъбни импланти усмивка

5. Колко струва поставянето на имплант?

Това е най-често задаваният въпрос, когато става въпрос не само за тази стоматологична процедура, а и за всяка друга. Но за разлика от почистването на зъбен камък, например, при което цената е относително стандартна, при поставянето на имплант тя зависи  от много фактори, сред които: здравословното състояние на зъбната кост, венците, съседните и насрещните зъби и т.н. Ето защо тя може да се определи, едва след като дойдете на контролен преглед (запишете си час тук).

И все пак, за ориентир трябва да имате предвид, че поставянето на зъбен имплант струва около 1500 лева. Ако някой ви обещае много по-ниска цена, е добре да имате едно наум и внимателно да проучите предишния опит на лекаря,  както и материалите, които използва.

В основата на относително високата цена е използването на изключително скъпи и качествени материали, които обаче гарантират дълъг и безпроблемен живот на импланта. В същото време високата квалификация и опитът на оралния хирург, който отговаря за лечението, също са от съществено значение. Повече за д-р Йордан Елхнеди, който има над 20 години опит в имплантологията и естетичната стоматология, можете да прочетете тук.

6. Колко време отнема поставянето на импланта? Боли ли?

Ще започнем отзад напред, за да ви успокоим – не, не боли! Поставянето на импланта обикновено отнема между 15 и 45 минути, като се прилага местна упойка – същата като при вадене на зъб.

А ето и кои са отделните етапи на лечението:

– Предварителна консултация 

След като ви прегледа, с помощта на направените за целта рентгенови снимки, вашият имплантолог ще определи най-подходящия вариант за вас и ще изготви план за действие. Това е и моментът, в който ще научите точната цена на лечението – поставяне на имплант.

Имплантът се поставя в челюстта на мястото  на липсващия зъб. Както вече споменахме, процедурата е много по-безболезнена отколкото повечето пациенти очакват. В повечето случаи по никакъв начин не се отразява на работоспособността на пациента.

– Остеоинтеграция

Този процес отнема между 3-6 месеца, през които челюстта се сраства с импланта. От пациента се изисква да се храни с по-мека храна само през първите 1-2 седмици, докато костта се възстановява от хирургическата намеса и меките тъкани заздравеят.

– Изработване и поставяне на короната или конструкцията над имплантите

След като се увери, че имплантът се е интегрирал успешно в челюстната кост, вашият стоматолог ще направи отпечатък, на базата на който ще бъде изработен новият ви зъб. Той ще бъде с перфектните форма и цвят, за да се впише естествено във вашата неотразима усмивка. 

7. Може ли короната или конструкцията да се изработи и да се постави в устата по-бързо?

В определени случаи това е възможно – най-често в областта на долна челюст, където костта е по-твърда. Тогава може короната да бъде поставена една седмица след  имплантирането. В такъв случай тя е временна и е пластмасова. Окончателната коронка се изработва три месеца по-късно.

8. Как трябва да се грижа за моите зъбни импланти?

Ако поставянето на импланта е добре изпълнено и са използвани качествени материали, след неговото адаптиране към челюстта той не изисква по-специални грижи от тези, които се  полагат за останалите  зъби. Препоръчително е на всеки 6 месеца да се ходи  на контролен преглед.

Искате ли да научите повече за това как вашата усмивка може да стане перфектна? Запишете си час при нашия специалист имплантолог на тел. 0888 314 980.

Преди да сложиш брекети

Отговорите на 9 от най-често задаваните въпроси по темата

1. Какво са брекетите?

Брекетите са средство за лечение на всякакви деформации на захапката и отклонения в подреждането на зъбите. Те представляват пластини, които се прикрепят към зъбите. В повечето случаи брекетите са изработени от метални сплави, но съществуват също пластмасови, керамични и сапфирени. Керамичните са матово бели, а сапфирените стъклено прозрачни – това са двата най-естетични варианти.

2. Всеки зъболекар ли може да ми постави брекети?

По принцип може да ги постави всеки, но е препоръчително лечението с брекети да се проведе от специалист ортодонт. Все пак за придобиването на тази специалност той е преминал допълнителен 3-годишен период на ежедневно обучение и интензивна работа с пациенти под наблюдение.

3.Колко време отнема лечението с брекети?

Постигането на правилна подредба на зъбите е бавен процес, но крайният резултат определено си струва търпението. Продължителността на лечението е строго индивидуална и зависи от степента на деформация, като най-често то продължава около 2 години.

4. Ще се върнат ли зъбите ми в предишната позиция, след като сваля брекетите?

Тъканите в организма имат “памет” и след свалянето на брекетите се стремят да възстановят първоначалната позиция на зъбите. Затова активното лечение с брекети е последвано от ретенционен период, който е поне два пъти по-дълъг от носенето на брекети и има за цел да фиксира зъбите и да предотврати връщането им в първоначалната позиция.

Преди да сложиш брекети

5. На каква възраст е най-добре да отида на ортодонт?

Много хора си мислят, че вече са изпуснали момента за поставяне на брекети. Това обаче не е вярно. Статистиката показва, че над 20% от хората с брекети са на възраст над 30 години. Естествено, колкото по-рано започнеш с лечението, толкова по-дълго ще можеш да се радваш на твоята перфектна усмивка. При децата се препоръчва първият ортодонтски преглед да се проведена 7-годишна възраст.

6. Колко струва лечението с брекети?

Както вече споменахме, всеки случай е индивидуален. От степента и типа на деформацията зависят както продължителността на лечението, така и неговата цена. Цената ще бъде определена по време на твоето първо посещение при нашия ортодонт. На него трябва да донесеш 2 рентгенови снимки – панорамна (ОПГ) и профилна телерентгенография (ТРГ). На място в кабинета нашият ортодонт ще вземе напълно безболезнено с мек материал отпечатъци от твоите зъби и ще направи фотоснимки на лицето и зъбите ти.

7. Болят ли брекетите?

Самото поставяне на брекетите е напълно безболезнено. Все пак трябва да имаш предвид, че дори най-малката промяна в устната кухина се усеща значително. Ще са необходими около 2 седмици за адаптация. Дискомфортът и болката са най-осезаеми през първите 24 часа след поставянето на брекетите.

8. Ще имам ли проблеми с говоренето?

Твърдението, че с брекети ще фъфлиш, е напълно невярно! Говорът с брекети е напълно нормален, като при част от хората са необходими няколко дни на адаптация.

9. Ще имам ли проблеми с храненето?

Тук наистина са необходими някоио граничения. За да предпазиш целостта на брекетите, е желателно да подбираш по-внимателно с какво се храниш. Препоръчително е да избягваш както лепкавите (дъвки, халва, карамел и т.н.), така и много твърдите храни (ядки, сухари, някои плодове и зеленчуци). Най-добре е храната винаги да бъде нарязана на малки хапки. Газираните напитки също е добре да бъдат избягвани.

 

Искаш ли да научиш повече за това как твоята усмивка може да стане перфектна? Запиши си час при нашия специалист ортодонт на тел. 0888 314 980.

Доктор Елхнеди в “Мисия красота” (по Nova TV)

Заради своите големи постижения в сферата на оралната хирургия, имплантологията и естетичната стоматология,

доктор Йордан Елхнеди беше поканен от екипа на “Мисия красота” (част от предаването по Нова телевизия “На кафе” с Гала), за да се справи с поредното предизвикателство в своята кариера – да възвърне усмивката на лицето на жена, преминала през много страдания и проблеми със зъбите.

Във финалното видео (най-отдолу на страницата) можете да видите впечатляващия резултат, който д-р Елхнеди успя да постигне. Но нека започнем с първия епизод от поредицата. В него опитният стоматолог среща за първи път своята пациентка и пред камерите на Нова телевизия се запознава с нейния случай:  

В епизод 2 можете да видите гостуването на д-р Елхнеди в студиото на Гала. По време на интересното интервю той разкрива подробности за процеса на лечение на пациентката. А тя самата споделя: “В неговите ръце се чувствам много спокойна. Това е човек, който си обича професията и те предразполага.” 

В епизод 3 пациентката придобива по-ясна представа за прекрасната усмивка, с която ще се сдобие в края на лечението. “Направо нямам думи”, възкликва Величка. Вижте емоционалната й реакция при поставянето на временните зъби тук:

В края на ноември “Мисия красота” продължава, а доктор Елхнеди работи на живо в импровизиран кабинет в студиото на Гала. Какво се случи в епизод 4 на вълнуващото риалити предаване, можете да видите тук:

 

Търпението и усилията си струваха! Перфектната усмивка на Величка е готова. Вижте как само за няколко седмици доктор Йордан Елхнеди успя коренно да пробрази усмивката на своята 45-годишна пациентка във финалния пети епизод на “Мисия Красота”:

 

Искате ли да възвърнете блясъка на Вашата усмивка? Първата стъпка е да се обадите и да си запишете час за преглед , на който ще бъде определено най-подходящото лечение за Вашия случай.